Zajadaliście w dzieciństwie surowy rabarbar, który nawet obficie posypany cukrem niemiłosiernie wykrzywiał buzię, tak był kwaśny? Ja zajadałam :) Na samą myśl nawet teraz ślina napływa mi do ust, jak sobie przypomnę ten smak ;) Pamiętam też, że wielkie rabarbarowe liście świetnie nadawały się na chroniące przed słońcem czapki :)))
Rabarbar, choć tak kwaśny, jest całkiem uniwersalny, jeśli chodzi o wykorzystanie go w kuchni. Nadaje się i do kompotów, i do przetworów, i do dań wytrawnych, a nawet do produkcji alkoholu. Przede wszystkim jednak jest niezastąpiony jako dodatek do wiosennych wypieków.
Dzisiaj proponuję Wam proste i szybkie ciasto z rabarbarem w pięciu krokach. Do dzieła!
Potrzebujemy:
- kg rabarbaru;
- 2,5 szklanki mąki;
- kostkę masła;
- 4 jajka;
- szklankę cukru;
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- cukier puder.
Krok pierwszy: myjemy i obieramy laski rabarbaru, kroimy je na niewielkie kawałki.
Krok drugi: rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Krok trzeci: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Krok czwarty: jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, na koniec wsypując przygotowaną mąkę i wlewając masło, dokładnie mieszamy.
Krok piąty: całość wylewamy na blachę (ja zwykle wykorzystuję tortownicę 22 cm), na wierzch wysypując rabarbar.
Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem do smaku. Gotowe!
Smacznego!!!
beauty & lifestyle blog
O... :P hehe. Ciasto właśnie czeka w mojej lodówce na poranną kawę :-) pychota
OdpowiedzUsuńTeż się skusiłam na kawałek do kawy :) (Tak, wiem, że nie powinnam ...)
OdpowiedzUsuńNie powinnaś.
OdpowiedzUsuńGadać jak potłuczona nie powinnaś.
;))
smacznego!