beauty & lifestyle blog

niedziela, 23 maja 2010

Najłatwiejsze ciasto w świecie :)

Zajadaliście w dzieciństwie surowy rabarbar, który nawet obficie posypany cukrem niemiłosiernie wykrzywiał buzię, tak był kwaśny? Ja zajadałam :) Na samą myśl nawet teraz ślina napływa mi do ust, jak sobie przypomnę ten smak ;) Pamiętam też, że wielkie rabarbarowe liście świetnie nadawały się na chroniące przed słońcem czapki :)))

Rabarbar, choć tak kwaśny, jest całkiem uniwersalny, jeśli chodzi o wykorzystanie go w kuchni. Nadaje się i do kompotów, i do przetworów, i do dań wytrawnych, a nawet do produkcji alkoholu. Przede wszystkim jednak jest niezastąpiony jako dodatek do wiosennych wypieków.

Dzisiaj proponuję Wam proste i szybkie ciasto z rabarbarem w pięciu krokach. Do dzieła!

Potrzebujemy:
- kg rabarbaru;
- 2,5 szklanki mąki;
- kostkę masła;
- 4 jajka;
- szklankę cukru;
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- cukier puder.

Krok pierwszy: myjemy i obieramy laski rabarbaru, kroimy je na niewielkie kawałki.

Krok drugi: rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.

Krok trzeci: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Krok czwarty: jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, na koniec wsypując przygotowaną mąkę i wlewając masło, dokładnie mieszamy.

Krok piąty: całość wylewamy na blachę (ja zwykle wykorzystuję tortownicę 22 cm), na wierzch wysypując rabarbar.

Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem do smaku. Gotowe!







Smacznego!!!

3 komentarze :

  1. O... :P hehe. Ciasto właśnie czeka w mojej lodówce na poranną kawę :-) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się skusiłam na kawałek do kawy :) (Tak, wiem, że nie powinnam ...)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powinnaś.

    Gadać jak potłuczona nie powinnaś.

    ;))

    smacznego!

    OdpowiedzUsuń