beauty & lifestyle blog

niedziela, 22 września 2013

A d.pa rośnie, czyli przepyszny, słodki migdałowiec!

Cześć, łasuchy! Zapraszam na ciacho :DDD Przepyszne, kruche, bezowo - migdałowe, przełożone słodką kajmakową masą. Post powstaje spontanicznie, po prostu nie mogę się powstrzymać, muszę podzielić się z Wami przepisem! 

Piekłam to ciasto po raz pierwszy, szukałam jakiejś fajnej propozycji na małe rodzinne przyjęcie i za namową koleżanki zdecydowałam się na migdałowca. Niebo w gębie! Dawno żadne ciasto tak mnie nie zachwyciło. Jest dość łatwe w przygotowaniu, choć czasochłonne, na szczęście efekt wart jest czasu spędzonego w kuchni. Wybornie smakuje i co ważne, bardzo ładnie też się prezentuje, co jest dla mnie nie bez znaczenia.









Na początek trzeba wyrobić kruche ciasto (3 szklanki mąki, 1 i 1/3 kostki margaryny do pieczenia, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 6 żółtek), podzielić je na trzy części i schłodzić w lodówce (mniej więcej dwie godziny).

W międzyczasie ubijamy pianę, z 6 białek i 1 szklanki cukru. Jedną częścią schłodzonego ciasta wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ciasto smarujemy jedną trzecią piany i obficie posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

To samo robimy z drugą i trzecią porcją ciasta. Kiedy wszystkie placki są już upieczone i wystudzone, pora na przełożenie ich masą (1,5 kostki masła utartego z gotową masą kajmakową).

I w zasadzie to tyle, więcej pracy przy tym nie ma. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilkanaście godzin, bo ciasto musi swoje odstać.


Wiem, wiem, jest z tym migdałowcem trochę zachodu, to nie jest deser, który będzie gotowy w pół godziny. Ale gwarantuję Wam, że warto się skusić i poświęcić mu czas. Niestety ... Bo d.pa rośnie :DDD


Buziaki,
Cammie.





65 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Believe, jak dla mnie, idealne połączenie smaków :)))

      Usuń
  2. a tam rośnie...ale za to jakimi smakołykami jest pasiona haha:)
    smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie patrzę ;) pyyycha, od razu zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, powiem ci, że ciasto jest tak słodkie, że jeden kawałek to dla mnie max :D

      Usuń
  4. wygląda mega apetycznie! Szkoda tylko, że nie mam ręki do pieczenie:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, tak naprawdę w tym przypadku cała trudność polega na tym, żeby mieć czas, samo przygotowanie naprawdę nie jest skomplikowane.

      Usuń
  5. I w tym momencie ze względu na moją dietkę dziękuję Bogu, że zepsuł mi się piekarnik ;) Wygląda nieziemsko! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takiego ciacha nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualna, tu nie ma co oglądać, tu trzeba wcinać :DDD

      Usuń
  7. O jaaaaaaa;) ale sie wstrzeliłąs Kami! Kocham wszystko , absolutnie wszystko co z bezą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznosci :) Moze bys wpadla do mnie i upiea takie ciacho :) W zamian wykonam makijaz :) hihihihi I

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ale mi smaku narobiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Szarona, nie sądzę, raczej nie dałabyś rady, jest naprawdę słodkie. Ale w sumie kto cię tam wie :DDD

      Usuń
  11. *omomomom* wygląda cudownie. masę kajmakową uwielbiam, muszę kiedyś takiego migdałowca rodzince zafundować :DDD

    OdpowiedzUsuń
  12. dupę wielką i tak mam, mniam mniam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sauria, nie opowiadaj :PPP Jedz bez wyrzutów sumienia :*

      Usuń
  13. O, matulu!!! Widziałaś co rzucić, żeby narobić mi apetytu - uwielbiam takie rzeczy!!! Po prostu mam na ich punkcie świra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katalina, mnie też wyjątkowo to posmakowało, pyszności!

      Usuń
  14. Z masą kajmakową! To może mała wymianka? Mam crumble jabłkowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. FF, już nic nie wcisnę :DDD Ale mogę cię poczęstować :DDD

      Usuń
  15. Tego jeszcze nie widziałam, a na kulinarnych blogach spędzam trochę czasu. Uwielbiam bezy i masę kajmakową, uwielbiam przekładańce, które swoje muszą odstać, żeby się smaki przeszły. I wcale mnie nie odstrasza pracochłonność, więc po prostu MUSZĘ GO ZROBIĆ:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, zachęcam, naprawdę interesujące połączenie. Nieprzekombinowane, a tak dobrze skomponowane. Warstwy wspaniale się uzupełniają.

      Usuń
  16. ciasto musi być obłędne :D muszę koniecznie zrobić przy najbliższej okazji :D

    ja dzisiaj rano spontanicznie zrobiłam pysznie kruche ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką :)) pół blachy zniknęło nawet nie wiem kiedy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia, nie dziwę się, też lubię śliwki w wypiekach :)))

      Usuń
  17. chyba jadłam to ciasto, ale pod inną nazwą - tak czy inaczej, przepyszne ♥ słodkie i zamulające ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monique, tak, słodkie i zamulające, to dobry opis :DDD

      Usuń
  18. Pójdzie w cycki!:D Na pewno!
    Wygląda pyyyyysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PaniLewczyk, pójdzie w cycki, tego się trzymajmy :DDD

      Usuń
  19. Wygląda fajnie, ale strasznie dużo w nim tłuszczu.
    Ja próbuję wybierać przepisy choć trochę zdrowsze.
    Naprawdę można połączyć smak i sensowny skład ciacha, na taką ilość margaryny chyba szkoda zdrowia,a nie tylko szczupłego tyłka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, ojoj, jak się poważnie zrobiło. Uwierz mi, że i moje zdrowie, i mój tyłek mają się dobrze ;)))

      Usuń
  20. Zdecydowanie cztery litery na nim zyskują ale tak mnie zaciekawił przepis że chyba się na niego pokuszę tylko sobie zaraz wydrukuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robaczek, raz na jakiś czas można zjeść, nie popadajmy w jakąś dietetyczną paranoję.

      Usuń
  21. Dobrze, że aktualnie nie mam za wiele czasu, żeby kombinować coś w kuchni :D Ciasto z migdałami - brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale fajowo i apetycznie wygląda :DD tylko że ja musiałabym na coś innego zmienić migdały, na które jestem uczulona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenti, no nie wiem, nie mam pomysłu, czym by je tu zastąpić. A jak z orzechami?

      Usuń
    2. Laskowe i włoskie też mnie uczulają ;/ Bo owoce to by raczej zepsuły ciasto, nie? Coś wykombinuje, może moja mama coś wymyśli ;)

      Usuń
  23. Kruche ciasto... Nienawidzę go robić... Ale spróbuję zrobić to ciasto, bo wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kosmetoholiczko, za mnie ciasto wyrobił termomiks, uwielbiam tę maszynę :DDD

      Usuń
    2. Thermomix,najlepszy ! Sorbet w 10 minut,sernik w 15...Tylko z ta cena przesadzają :D

      Usuń
    3. Agusia, no tani nie jest, to prawda.

      Usuń
  24. o rany, ale bym zjadła coś takiego... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O kurczę, akurat mam dziką ochotę na coś słodkiego :) Dziś piec nie będę, ale zapamiętam, zapiszę, przepis na później :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  26. zdaje sie, ze nabrałam checi na zrobienie tego cuda:) w jakiej wielkosci blaszkach pieczesz te 3 placki???:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nef, ostatnio Wioli sprawdzałam, około 25x35 cm.

      Właśnie piekłam, jeszcze parę kawałeczków zostało, ale rozeszło się w trymiga :DDD

      Usuń