beauty & lifestyle blog

środa, 13 października 2010

Częstujcie się, jeszcze ciepłe :)

Nie wiesz, co zrobić z długim jesiennym popołudniem? Upiecz ciasto i zaproś przyjaciół! Pyszne ciasto z dojrzałymi, słodkimi, aromatycznymi śliwkami pod zrumienioną, chrupiącą kruszonką. Proste, ucierane ciasto, wypełniające swym obłędnym, słodkim zapachem cały dom :)

Potrzebujesz:
- kilograma dorodnych śliwek,
- trzech szklanek mąki,
- jednej szklanki cukru,
- czterech jaj,
- jednej kostki masła,
- jednej płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.



Do zrobienia kruszonki przygotuj:
- pół kostki masła
- szklankę mąki krupczatki,
- szklankę cukru.

Śliwki myjesz i drylujesz. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, ubitych w całości jaj i roztopionego masła ucierasz gładkie ciasto, przelewasz je do natłuszczonej formy. Na masę wykładasz połówki śliwek.



Nie krępuj się, możesz podjadać, są takie pyszne! Całość posypujesz kruszonką (wystarczy zagnieść składniki, szybko połączą się w okruchy).



Teraz na mniej więcej godzinę ciasto ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Łap za telefon, niech przyjdą! Zanim dotrą, ciasto będzie gotowe, a ty przywitasz swoich gości, zapraszając: "Częstujcie się, jeszcze ciepłe" :)))

20 komentarzy :

  1. Pychotka:)i gratuluje!
    Ze mnie jest beztalencie jezeli chodzi o wypieki i stawiam na ulubione cukiernie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zetuzetia, częstuj się ;)))

    Hexx, to naprawdę proste ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznałam Ci Sunshine Award! :)

    http://polishmakeupbag.blogspot.com/2010/10/tag-sunshine-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. No i zapomniałam oczywiście napisać, że uwielbiam ciasto ze śliwkami, tylko robię wersję z kruchym spodem. A biszkopt z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a brzoskwinie też mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio mam manię pieczenia, więc i ten przepis na pewno wypróbuję :))

    PS. Jutro zupa z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc nie próbowałam. Poza tym brzoskiwnie z kruszonką? Jakoś mi to nie pasuje. Ale mogą być na przykład jabłka, truskawki, maliny, jagody.

    OdpowiedzUsuń
  8. Violl, o twojej manii pieczenia coś niecoś obiło mi się o uszy ;)))

    Co do zupy, mam nadzieję, że polubisz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Omg! Ale mi smaka narobiłaś,a Ja na diecie musze zadowolić sie jogurtem z musli n_n eh!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Iwetko, przecież ciasto masz podać gościom, sama możesz nie jeść ;)))

    A na poważnie, w wersji light możesz zapiec sobie same śliwki pod kruszonką. Pod minimalną ilością kruszonki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Iwetto, sama nie jesteś:)) Ale wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wybacz, nie przeczytałam notki... obejrzałam tylko zdjęcia :P ale uwielbiam kruche ciasta z owocami! Wiśnia, śliwka, rabarbar.. prawie wszystko można wrzucić do ciasta i smakuje ekstra! Uniwersalny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda, ty też na diecie? ...

    Dziuniek, a dlaczego nie przecytałaś, hę? ;)

    Angel, może chociaż ty się nie odchudzasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmmm nie wiem czemu, ale nie lubię czytać przepisów. Od czasu do czasu się przełamię, ale w tym przypadku przejrzałam dobrze zdjęcia bo są fajne, "apetyczne" :P i przypomniał mi się smak tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziuniek, a ja wręcz przeciwnie, uwielbiam czytać przepisy, nawet jeśli w ogóle nie planuję z nich skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. moje ulubione ciasto .Jak nie mam czasu a chcę zrobić coś dobrego sięgam do Kamili przepisu . Przeważnie robię z mrożonymi jagodami...Mmmmmmm...palce lizać !!!

    OdpowiedzUsuń